Китайският Три клисури“ е най-големият в света ВЕЦ, а неговият резервоар

...
Китайският Три клисури“ е най-големият в света ВЕЦ, а неговият резервоар
Коментари Харесай

Този гигантски китайски язовир може да забави въртенето на Земята?

Китайският " Три проломи “ е най-големият в света Водноелектрическа централа, а неговият контейнер може да събере подобен размер вода, че да забави и промени въртенето на Земята.

Водата в язовира може да доближи 42 милиарда тона и смяна в маса с такива размери може да засегне въртенето на планетата заради феномен, наименуван " миг на инерция “, който съставлява инерцията на крепко въртящо се тяло във връзка с неговото въртене. Например, когато скачате във вода, инстинктивно прибирате ръцете към тялото си, с цел да намалите момента на инерция.

Събирането на 42 милиарда тона вода на 175 м надморско ниво ще усили момента на инерция на планетата и ще забави нейното въртене. На процедура обаче забавянето ще бъде извънредно малко и съгласно учени от NASA това ще усили продължителността на деня единствено за 0.6 микросекунди, написа hicomm.bg.

Освен това смяната в инерцията ще измести позицията на полюсите с към 2 см. Това обаче няма да е казус, защото най-северната и южна точка на планетата се мести постоянно с дребни дистанции. Между 1999 и 2005 година северният магнитен полюс се е преместил с десетки километри годишно и продължава да се движи към Сибир.

Така че, въпреки че за някои може да наподобява обезпокоително, че построяването на язовир и последващия контейнер има способността да измества земната ос и да трансформира продължителността на дните, концепцията е много естествен детайл от живота на Земята.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР